Thursday, May 1, 2008

Mengapa perhubungan terputus?

Kakek saya, Andin Amin bin Andin Tarif dan isterinya Aminah bt.Tasan serta dua orang anak mereka telah "madam" ke Malaysia pada tahun 1920-an.Selepas itu mereka tidak pernah pulang lagi ke Banjar, dan boleh dianggap sebagai "perantau hilang". Dengan itu, hubungan mereka dengan keluarga di Banjar boleh dikatakan telah terputus langsung, sehinggalah mereka meninggal dunia di Malaysia.

Seingat saya, kakek dan nenek saya tidak pernah bercerita hendak pulang ke Banjar atau menziarahi keluarga mereka di Banjar. Walaupun sesekali mereka ada bercerita tentang keadaan Banua Banjar ketika mereka tinggalkan, tapi hasrat untuk berkunjung kembali ke Banjar rasanya memang tidak ada.

Mengapakah demikian?

Saya hanya boleh menduga, sebab yang utama mungkin ada dua. Pertama, pada masa itu (sehingga tahun 1950-an, misalnya) perhubungan antara Malaysia dengan Banjar mungkin masih sukar, atau tidak semudah sekarang. Kedua, untuk pulang ke Banjar memang memerlukan ongkos yang agak besar, yang mungkin di luar kemampun mereka untuk menanggungnya. Mungkin ada sebab lain, tapi saya tidak pasti.

Saya berpeluang berkunjung ke Banjar baharu-baharu ini, kerana perhubungan antara Malaysia dengan Banjar sudah agak mudah. Ada penerbangan dari Malaysia ke Jakarta ( atau boleh juga ke Surabaya) dan kemudian ke Banjarmasin. Di samping itu, berbanding dengan kakek dan nenek saya atau ibu bapa saya, saya juga mungkin lebih mampu. Jadi dapatlah saya berkunjung ke Banjar.