Sunday, November 2, 2008

Selamat berangkat ke Tanah Suci

Ketika saya berkunjung ke Kalsel pada bulan Mac 2008 yang lalu, adik sepupu saya Syahruddin memberi tahu bahawa dia akan pergi ke Mekah pada akhir tahun ini untuk menunaikan fardu haji. Tetapi pada masa itu tarikh keberangkatannya belum diketahui lagi.

Menjelang bulan puasa tempoh hari, saya ada mengirimkan SMS kepadanya untuk mengucapkan selamat berpuasa. Dia membalas SMS saya dengan meminta saya mendoakannya supaya selamat mengerjakan fardu haji. Jadi dia memang akan pergi ke Mekah, tapi dia tidak memberitahu bila tarikhnya.

Pada awal bulan Syawal atau hari raya fitrah tahun ini, saya ada mengirimkan ucapan selamat hari saya melalui SMS. Ucapan SMS rasanya sampai, tapi tidak berbalas.

Tiba-tiba tiga hari yang lalu, saya mendapat panggilan telefon daripada seorang lagi adik sepupu saya di Kalsel, M.Ilmi yang antara lain memberitahu bahawa Syaharuddin akan pergi menunaikan fardu haji. Akan tetapi, ketika itu saya tidak ada di rumah, dan isteri saya yang menjawab penggilan telefon memaklumkan bahawa saya akan menelefon Syahruddin selepas itu.

Dalam dua tiga hari ini, saya mengirim SMS dan juga membuat panggilan telefon kepada Syahruddin. Malangnya, entah mengapa, SMS saya tidak dapat disampaikan, dan saya tidak berjaya menghubungi beliau melalui telefon. Talian beliau dikatakan sentiasa "sibuk".

Oleh itu, sekiranya saya tidak dapat juga menghubungi Syahruddin melalui telefon dalam masa terdekat, maka melalui emel ini saya ingin mengucapkan selamat berangkat ke Tanah Suci, walaupun saya tidak pasti bila tarikhnya. Semoga dia dan isterinya akan selamat pergi dan balik, dan akan mendapat haji mabrur. Amin.