Wednesday, November 4, 2009

Akan berkunjung ke Barabai

Selama bertahun-tahun, puluhan tahun, saya hanya mengetahui  dari jauh nama Barabai,   sebuah kota sederhana di Kalsel  yang berhampiran dengan kampung asal datuk dan nenek saya, Pajukungan.

Sehingga awal tahun 2005 atau 2006, saya belum terfikir untuk  berkunjung ke kota tersebut dan ke kampung Pajukungan.

Saya ada merancang untuk ke Banjarmasin pada pertengahan tahun 2007, sempena Konferensi Antaruniversiti Borneo-Kalimantan yang akan diadakan di UNLAM. Tapi kerana beberapa halangan, saya tidak jadi pergi.

Bagaimanapun pada awal Mac  2008,  saya  bertekad untuk berkunjung ke Kalsel, tempat  kelahiran  dan tempat asal datuk nenek saya. Jadi dengan bantuan Sdr. Setia Budhi, dosen UNLAM yang sedang mengikuti program Ph.D di UKM dan   setelah menghubungi keluarga saya di Kalsel, saya  dan  isteri telah berkunjung ke Kalsel  dari 10 Mac hingga 15 Mac 2008.

Ketika di Kalsel saya berkesempatan berkunjung ke Barabai dan berjumpa dengan dua orang sepupu saya,  M.Ilmi dan Syahruddin dan banyak saudara mara yang lain. Saya terkesan dengan sambutan mereka yang hangat dan mesra. Ini memang kunjungan yang berhasil dan membahagiakan.

Pada bulan Disember tahun ini, jika tiada apa-apa halangan, saya dan isteri  akan berkunjung ke Barabai sekali lagi bersama rombongan keluarga lebih 20 orang.

Mengikut  aturcara lawatan kami, kami akan berkunjung ke Barabai  pada 9  Disember 2009. Kami dijangka sampai di  Barabai pada sebelah petang dan akan menginap di sebuah hotel di Barabai (mungkin Hotel PUSPA)  selama 2 malam. Kami akan meninggalkan Barabai pada pagi  11  Disember 2009 untuk meneruskan lawatan di Martapura dan Banjarmasin.

6 comments:

baburinix said...

semoga acara lawatan nya sukses sampai tujuan...
salam dari banjarbaru

Rizal Islami said...

Mudah jadi ke Kal Sel,ulun tunggu pian beserta keluarga di banjarmasin,tp semua keluarga ulun banyak di Barabai

Harat said...

Salam Sdr.Rizal Islami,

Terima kasih atas perhatian sdr.

Lawatan kami ke Kalsel hanya lima hari empat malam --dua malam di Banjarmasin, dan dua malam di Barabai.

Di Barabai paling kurang ada 2 rumah yang akan kami kunjungi (rumah sepupu saya dan anak saudara). Mereka sudah diberitahu dan akan menunggu kami. Keluarga kami pun banyak di Barabai, khasnya di kampung Pajukungan.

Di Banjarmasin pula sudah diaturkan ada 3 rumah keluarga yang akan kami kunjungi. Tapi masanya terbatas sekali. Mungkin hanya pada waktu malam kami dapat berkunjung ke rumah mereka.

Harat said...

Salam Sdr.Baburinix,

Saya sambut salam saudara dengan senang hati. Terima kasih.

Di Banjarbaru kami mungkin berkunjung ke rumah peribadi Prof.Rasmadi, Rektor (Mantan Rektor(?) UNLAM, anak saudara saya.

zali azali said...

salam, baru terjumpa blog banjar ni. saya pun anak banjar juga. salam kulaan.

somebody said...

酒店經紀人,

菲梵酒店經紀,

酒店經紀,

禮服酒店上班,

酒店小姐,

便服酒店經紀,

酒店打工,

酒店寒假打工,

酒店經紀,

專業酒店經紀,

合法酒店經紀,

酒店暑假打工,

酒店兼職,

便服酒店工作,

酒店打工經紀,

制服酒店經紀,

專業酒店經紀,

合法酒店經紀,

酒店暑假打工,

酒店兼職,

便服酒店工作,

酒店打工,

酒店經紀,

制服酒店經紀,
酒店經紀,